Company picture

Органічні добрива на основі рибних відходів

6 листопада 2018

Актуальним трендом у виробництві продуктів є продукти органічного походження. І аграрна продукція є вихідним компонентом подальшого виробництва продуктів харчування.

Але на жаль, у XXI столітті рослинне походження продуктів харчування зовсім не означає їх екологічну безпеку та виняткову користь для людського організму. Якщо раніше фрукти, овочі та інші культури вирощувалися в природному, або наближеному до неї, середовищі із застосуванням натуральних добрив, то сьогодні ситуація докорінно змінилася. Технології дозволили створити добрива та засоби захисту та контролю зростання, що стимулюють зростання рослин та дозрівання плодів, що, на жаль, не має нічого спільного з природними процесами. Овочі та фрукти, що виросли на штучних добривах, зайняли дуже суттєву частину світового ринку, що призвело до затребуваності органічних, натуральних товарів. Країни Європейського Союзу активно долучилися до цього процесу. І сьогодні, завдяки їхнім спільним зусиллям, органічна аграрна продукція має попит.

Високий попит на органічну аграрну продукцію в країнах Європейського Союзу спричинив підвищений інтерес до питання експорту в ЄС цих товарів. Фермери, які займаються вирощуванням органічної продукції, знайшли у цьому свій інтерес, розпочавши співпрацю з європейськими компаніями та успішно просуваючи свої товари на ринках Європи.
Однак, слід зазначити, що відповідність продукції вимогам органічної, у разі імпорту, контролюючі органи та саморегулюючі організації можуть перевіряти самостійно за допомогою своїх експертів. І виникали випадки, коли їх вердикт щодо певної партії товару виносився негативний.
Добрива, що використовуються, можуть бути джерелом можливих проблем з якістю продукції.
Найчастіше, фермери, що спеціалізуються на вирощуванні органічної аграрної продукції, застосовують збільшення врожайності компостовані відходи тваринництва, яких у нашому регіоні багато звикли і використовуються традиційно. Однак, якщо раніше вони являли собою 100% натуральне добриво через те, що тварини отримували рослинну їжу, то сьогодні ситуація докорінно змінилася. На більшості фермах як добавки до кормів тваринам дають комплексні вітамінні суміші, які забезпечують швидший приріст живої маси. Не дивно, що в компості в результаті такого годування присутні сліди цих добавок, які являють собою антибіотики, гормони та залишки препаратів, які часто мають дуже низьку здатність до біорозкладання, і тому в незмінному вигляді переходять у рослини.
Але головна проблема полягає в тому, що екологічно чисті та містять антибіотики компостні добрива ні зовні, ні запахом не відрізняються між собою. Виявити різницю може лише точний хімічний аналіз на хроматографі. А її проведення не можна назвати доцільним, оскільки в такому разі ціна на товари зросте, що зробить їх не конкурентноздатними. Водночас і відмовитися від добрив не можна, оскільки в такому разі ризик зниження кількості врожаю вкрай високий, адже від щорічного використання грунт виснажується і потребує підживлення, яке дають йому добрива.

Основним варіантом вирішення цієї проблеми - це пошук сировини багатого мікро та макроелементами, але при цьому має низький ризик забруднення антибіотиками та іншими препаратами.
Наша дослідницька група знайшла один із варіантів вирішення цієї проблеми.

Щодня на підприємствах, що спеціалізуються на переробці риб, з'являються відходи. Ми провели дослідження та виявили, що рибні відходи, так само як і сама риба, є джерелом великої кількості поживних елементів, які необхідні сільськогосподарським культурам, а саме:
- фосфор;
- азот;
- амінокислоти;
- бір;
- цинк;
- Залізо;
- калій;
- Магній;
- Марганець.

Справа залишалася лише за «малою» – навчитися виготовляти на основі цієї сировини органічні добрива, які б гарантували гарний урожай.

Фахівцями «uChem» було розроблено технологію виробництва нового виду сучасного органічного, екологічно чистого, добрива. Проведені численні дослідження показали високу ефективність нового добрива під час вирощування різних органічних культур. Наприклад, випробування на малині показали, що, використовуючи це добриво, можна підвищити врожайність приблизно на 30%. А це – чимало!
Завдяки сучасній унікальній технології виробництва у добриві повністю відсутні патогенні мікроорганізми. Не можна не відзначити, що характерний запах риби лише злегка вловимо. Термін придатності при цьому досить високий і становить від 6 до 12 місяців.

Наразі проектна група розпочала розробку промислової реалізації даного процесу на основі наявної в Україні сировини та доступного обладнання.
Запрошуємо можливих партнерів та тих, хто цікавиться питанням виробництва та застосування органічних добрив до співпраці у придбанні ліцензії на цю технологію.
Традиційно, наші ліцензії супроводжуються повним комплектом проектної документації, а також додатковими послугами з шеф-монтажу, пуско-налагодження та навчання персоналу.